• Home
  • Exponát na léto

Exponát na léto

30. výročí vzniku sklárny AJETO

Sklárna Ajeto leží v malé severočeské vesničce, zvané Lindava, asi deset kilometrů východně od Nového Boru. Sklárna byla vybudována v letech
1992 - 1994 na základech bývalé německé soukromé manufaktury pro stříhání
a barvení sametu, kterou založil a vlastnil významný textilní podnikatel Ignaz Richter a jeho synové.

Nejvýznamnější bylo pravděpodobně první a do jisté míry osudové setkání Petra Novotného a Bořka Šípka. Bylo to v roce 1982, kdy do Čech na malou chvíli přijíždí mladý a v té době neznámý Bořek Šípek, který po své emigraci v roce 1968 žije nejprve v Německu a poté v Holandsku.

Spolu se svým opatrovníkem René Roubíčkem, který patřil mezi nejslavnější světové sklářské výtvarníky, pak navštíví sklářskou huť Hantych v Novém Boru. Tam je Bořek Šípek představen Petru Novotnému, stejně tak mladému, ale velice talentovanému skláři a několik minut nato pak tato unikátní dvojice designér - řemeslník vytváří první skleničku, kterou to vše začíná…


V dalších letech se jejich plodná spolupráce a hlavně silné přátelství prohlubuje a po Sametové revoluci v roce 1989 přirozeně vyústí ve vznik sklárny. Tým prvních asi osmi sklářů se formoval již v roce 1990 - 1991 a byla to právě stará novoborská huť Hantych, ze které všichni skláři pocházeli a kde od svého vyučení pracovali.
V prvních momentech mohli pro Bořka Šípka skláři pod vedením Petra Novotného tvořit pouze o pátečních odpolednech nebo sobotách, ale o to více to bývaly unikátní a jedinečné momenty. Momenty, kdy vznikaly první slavné Šípkovy objekty, kterým on sám věnoval jména po svých sklářských kamarádech, podílejících se na jejich vzniku.
Vázy jako Novotný, Laurin, Sobotka, Barkovský, Štolún, mísy Šáral, Fafala nebo svícen Kubela již sice dnes patří k historickým momentům ve vývoji firmy a její tvorby, nicméně jsou milovníky špičkového designu stále vyhledávány.

Tím opravdu prvním dnem zahájení provozu v Lindavě se stal 28. říjen 1994, kdy byla zbrusu nová sklárna slavnostně otevřena na počest konání Mezinárodního sklářského symposia.
Vysoká kvalita práce zdejších sklářských mistrů, jejich řemeslná úroveň a v neposlední řadě i schopnost mezinárodní komunikace pak ze sklárny Ajeto vytvořily světově unikátní místo, vyhledávané jak ryze sklářskými výtvarníky, tak i architekty, designéry, módními návrháři, filmaři a dalšími tvůrčími osobnostmi opravdu ze všech světadílů.

Od roku 2017 je sklárna Ajeto součástí společnosti LASVIT.

Eva Schmidová

Předchozí článek

NOVÉ DIGITALIZAČNÍ PRACOVIŠTĚ

Následující článek

Zahájení digitalizace

Logo

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě, příspěvková organizace Libereckého kraje

Jak se k nám dostat

Kontakty