• Home
  • Zastavení 2. "Velikonoční"

Zastavení 2. "Velikonoční"

Víla Orsejka už se připravuje na velikonoční svátky.

Než se pustí do barvení vajíček, bude vám vyprávět, podle čeho dostaly Velikonoce své jméno a jak se jmenují dny v PAŠIJOVÉM nebo také SVATÉM týdnu.
Dozvíte se, co rozhodně nemáte dělat na Škaredou středu a proč odlétají všechny zvony do Říma.

Na Zelený čtvrtek by měl každý sníst nějaké jídlo, ve kterém budou první zelené bylinky ze zahrádky. Můžete se jít podívat, jestli už najdete venku kopřivy, nebo si vypěstovat podle návodu víly Orsejky řeřichu a připravit si moc dobrý salát.

Řeřicha setá neboli zahradní (Lepidium sativum)
Lidové názvy: režucha, vesnovka, začanka, žerucha
Je velmi zdravá, rychle rostoucí jedlá bylina. Svou mírně nahořklou a příjemně štiplavou chutí připomíná ředkvičku nebo křen. Odpradávna byla považována za bylinu léčivou, a i dnes je díky svým blahodárným účinkům řazena mezi tzv. „silnou zeleninu“, snižující riziko chronických onemocnění.
Kromě základních vitaminů, jako je vitamin C, A, B1, B2, B3, B6, B9 (kyselina listová), B12 (riboflavin), D, E a K, obsahuje také minerály (draslík, sodík, vápník, fosfor, železo), nasycené mastné kyseliny, bílkoviny a vlákninu.
Na světě roste asi 175 druhů řeřichy. Je doporučována nejen jako zdravá potravina vhodná do jarních salátů, polévek či pomazánek, ale také jako léčivá bylina užívaná například k jarní detoxikaci organizmu. Pročišťuje trávicí trakt, krev, játra i ledviny, léčí suchý kašel, usnadňuje vykašlávání, snižuje bolest zad, hojí záněty močového měchýře a cest, zlepšuje trávení a odstraňuje nadýmání.

       

Následující článek

Zastavení 3. Velikonoční

Logo

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě, příspěvková organizace Libereckého kraje

Jak se k nám dostat

Kontakty